Przedświąteczna wizyta działacza PZPN

Dziś przedświąteczną wizytę w naszym klubie złożył Wojciech Przybylski, który obecnie pełni funkcję Rzecznika Etyki Polskiego Związku Piłki Nożnej, a dawniej był również piłkarzem wąbrzeskiej Unii.

Wojciech Przybylski, będący także wykładowcą na Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku, swój przyjazd do Wąbrzeźna zapowiedział już kilka tygodni temu. Kiedy dowiedział się, że jego absolwent Sebastian Isbrandt jest prezesem klubu bez namysłu chwycił za telefon i umówił się na spotkanie.
Sobotni gość naszego klubu to znany działacz sportowy na Pomorzu. Urodził się 7 sierpnia 1939 roku w Tczewie, a Liceum Ogólnokształcące ukończył w Wąbrzeźnie. Podczas nauki w naszym mieście reprezentował również barwy Unii. W swojej karierze zawodniczej grał także w Pomorzaninie Toruń, Broni Radom oraz AZS Warszawa. W kolejnych latach Wojciech Przybylski ukończył Akademię Wychowania Fizycznego w Warszawie (1964) oraz Uniwersytet Warszawski (1967). Obecnie posiada tytuł doktora habilitowanego oraz profesora nadzwyczajnego w gdańskiej AWFiS, której był również rektorem. Po zakończeniu kariery zawodniczej zdecydował się na pracę trenerską. W tym czasie był szkoleniowcem m.in. Stoczniowca Gdańsk, Bałtyku Gdynia oraz Lechii Gdańsk. Od 1998 roku jest działaczem Polskiego Związku Piłki Nożnej, gdzie obecnie sprawuje funkcję Rzecznika Etyki.
Wojciech Przybylski przy okazji dzisiejszej wizyty przekazał klubowi 30 piłek firmy adidas. Serdecznie dziękujemy za świąteczny prezent! Przy okazji życzymy dużo zdrowia, a także radości w życiu prywatnym oraz sukcesów w pracy akademickiej oraz jako działacz sportowy.