Unia Wąbrzeźno wyróżniona przez PZPN!

Polski Związek Piłki Nożnej w bieżącym roku rozpoczyna program certyfikacji szkółek piłkarskich. Nasz klub został zaproszony do pilotażowej fazy programu.

Program Certyfikacji PZPN dla szkółek piłkarskich to innowacyjny program skierowany do podmiotów prowadzących szkolenie dzieci w zakresie piłki nożnej. Jego ideą jest wyznaczanie standardów pracy z młodymi zawodnikami, pomoc w ich szkoleniu oraz weryfikacja szkółek. Przyznanie danemu podmiotowi Certyfikatu na jednym z trzech poziomów (złotym, srebrnym lub brązowym) jest równoznaczne ze spełnieniem przez niego szeregu kryteriów i gwarancją odpowiedniej jakości szkolenia. Jednostki wyróżnione w ten sposób przez Polski Związek Piłki Nożnej dołączą do elitarnego grona szkółek będących dla dzieci najlepszym miejscem do rozwijania swoich piłkarskich umiejętności.
W pilotażowej fazie Programu Certyfikacji PZPN weźmie udział 160 szkółek zlokalizowanych w całej Polsce. W ramach ciekawostki można dodać, że w naszym kraju działa około 6 700 klubów piłkarskich. Unia została wskazana przez Kujawsko-Pomorski Związek Piłki Nożnej ze względu na bardzo dużą jakość organizacyjną oraz szkoleniową w zakresie szkolenia dzieci i młodzieży. Jeśli nasz klub przejdzie pomyślnie weryfikację wszystkich kryteriów certyfikacyjnych to we wrześniu tego roku otrzyma Certyfikat na jednym z trzech wspomnianych poziomów.

1 odpowiedź to “Unia Wąbrzeźno wyróżniona przez PZPN!”

1. Leszek pisze:

Gratulacje dla wszystkich, którzy przyczynili się w najmniejszym stopniu do tego wielkiego i ważnego wyróżnienia. Widać gołym okiem, że systematyczne szkolenie i praca z dziećmi i młodzieżą przynosi efekty. Oby klub dalej mógł się rozwijać potrzebne jest bezwzględne wsparcie władz miasta. W przeciwnym razie wysiłek działaczy, trenerów pójdzie na marne, a wiele talentów piłkarskich, zamiast osiągać trofea zasiądzie przed komputerem. Ostatni podział środków finansowych na ngo nie napawa optymizmem, ale mam nadzieję że Władze Wąbrzeźna się zreflektują i zmienią swoje decyzje. Trzymam za to kciuki, a także za cały Klub UNII Wąbrzeźno.